O victorie mică, dar importantă

Vă mai amintiți scandalul iscat de neînțelegerile dintre managerul revistei Tribuna și redactorii publicației? Ei bine, după un an de când Mircea Arman ne-a uimit cu celebrele „bilete de voie” și comisiile disciplinare organizate în urma unui articol publicat de scriitorul Ștefan Manasia în Observatorul Cultural, material în care acesta explica atmosfera din cadrul redacției și felul în care au evoluat lucrurile de la „înscăunarea” lui Arman la „cârma” Tribunei, (articol ce poate fi recitit aici) justiția i-a dat câștig de cauză redactorului. 

Curtea de Apel Cluj a decis ca Ștefan Manasia să primească înapoi banii ce i-au fost `sustrași` din salar timp de trei luni (10%), drept sancțiune „disciplinară”. Astfel, Revista Tribuna trebuie să îi restituie scriitorului suma de 321 de lei actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective și să achite, de asemenea, cheltuielile de judecată, mult mai mari decât suma pe care o va primi Manasia.

Soluțiile instanțelor de judecată pot fi consultate în cadrul acestui articol. Suma nu e mare, dar decizia definitivă a Curții de Apel poate fi considerată, fără exagerare, o victorie a libertății de exprimare și, de ce nu, o victorie a presei.

În urma scandalului, în iunie 2013, din cadrul colectivului Tribuna, revistă culturală finantață de Consiliul Județean Cluj, au fost concediați trei redactori: Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap şi Ştefan Manasia.

Ștefan Manasia a intrat în presa culturală în 1996, debutând în cadrul revistei Echinox. Versuri și articole ale sale au apărut în revistele Echinox, Tribuna, Familia, Vatra, Interval, Steaua, Paradigma etc.  A publicat trei volume de versuri, toate premiate: „Amazon şi alte poeme” (2003; 2005), „Cartea micilor invazii”( 2008), „Motocicleta de lemn” (2011). A fost declarat „Tânărul Scriitor al Anului 2011” pentru volumul „Motocicleta de lemn”. De asemenea, a pus pe roate, în Cluj, Clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau”, un club alternativ, underground, care are toate șansele să devină cea mai mare grupare literară a Clujului și poate a Ardealului.

Tags: